Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kalpanarts – Een muzikale dansvoorstelling over de dood en de viering van het leven

4 november 2022 | 20:15 22:30

Kalpanarts

Vr 4 nov | 20:15 uur | GROTE ZAAL | € 18,-incl. drankje | Ooievaarspas 50%.


[qodef_button size=”” type=”” text=”Tickets” custom_class=”” icon_pack=”font_awesome” fa_icon=”” link=”https://globaldancefestival.nl/kalpanarts” target=”_blank” color=”FFFFF” hover_color=”” background_color=”951B81″ hover_background_color=”” border_color=”” hover_border_color=”” font_size=”” font_weight=”” margin=””]


Een muzikale dansvoorstelling over de dood en de viering van het leven.

“Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.” – Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren. Daarmee wordt deze minder angstaanjagend.

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, God Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. In het onderzoek worden de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden meegenomen. Naast zes dansers staat de getalenteerde Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

EXTRA: Voorafgaand aan de voorstelling kun je een introductieworkshop Indiase dans volgen, verzorgd voor Usha Kanagasabai. Gratis op vertoon van een kaartje voor de voorstelling, anders 9 euro.

 

Over Shishani Vranckx

Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs. Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs.

“Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.”
– (Trouw)

Kalpanarts is het dansgezelschap van Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek.

Dance on Mute

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van ‘Dance on Mute’; een initiatief van Kalpanarts om voorstellingen beter toegankelijk te maken voor mensen met een gehoorbeperking.

Voor meer informatie over Dance on Mute: kalpanarts.com/dance-on-mute

Credits

Choreografie: Kalpana Raghuraman
Concept: Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg
Zakelijk leider & artistic associate: Gysèle ter Berg
Dans: o.a. Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda Žukauskaitė
Livemuziek: Shishani Vranckx (zang & gitaar)
Muziekcompositie: Simone Giacomini
Kostuumontwerp: Aziz Bekkaoui
Lichtontwerp & toneelbeeld: Jeffrey Steenbergen
Dramaturgie: Vincent Wijlhuizen

www.kalpanarts.com

Gegevens

Datum:
4 november 2022
Tijd:
20:15 – 22:30
Kosten:
€18
Evenement Categorie:
Site:
https://globaldancefestival.nl/kalpanarts

Organisator

WereldDansWerkPlaats
Telefoon
06-41249383
E-mail
info@werelddanswerkplaats.nl
Site
Bekijk de site van Organisator

Theater De Regentes

Weimarstraat 63
Den Haag, Zuid-Holland 2562 GR
+ Google Maps
070-2119988
Bekijk de site van Locatie
Scroll naar boven