Global Dance Festival 2022 | Volledig programma

Global Dance Festival 2022

4 t/m 6 november 2022 | Theater de Nieuwe Regentes

Een sprankelend festival met verschillende dansstijlen vanuit de hele wereld!

Global Dance Festival 2022 – Tweede editie
WereldDansWerkPlaats organiseert samen met Theater De Nieuwe Regentes de 2e editie van het Global Dance Festival op 4, 5 & 6 november 2022. Dit sprankelende festival brengt originele ‘global’ dansstijlen – van origineel tot experimenteel – vanuit de hele wereld naar Den Haag. Maak het mee, laat je inspireren!

Voorstellingen
Vr 4 nov | True Life – Kalpanarts | Over de dood en de viering van het leven | tickets
Vr 4 nov | Inspiro – El Pub Flamenco maar dan anders | Adem diep in en ‘go with the flow’ | tickets
Za 5 nov | East Meets West – Combinatieprogramma Van Oost naar West en alles ertussen (drie performances) | tickets
Zo 6 nov | My Religion Doesn’t Define Me – Afra en Senna | Zoektocht naar een plek in de maatschappij | tickets

Randprogramma
Za 5 nov | 17.00-18.00 uur | Open Podium | Presenteer je laatste korte creatie aan publiek | tickets
Aanmelden voor het Open Podium: info@werelddanswerkplaats.nl

4, 5 & zo 6 nov | Workshops voor en door Global Dansers uit alle windstreken | Kijk onderaan voor uitgebreide informatie

Vrijdag 4 november 
18.30-19.45 uur | Introductieworkshop Indiase dans door Kalpanarts | Usha Kanagasabai | tickets

Zaterdag 5 november
11.00-13.00 uur | Indu Panday | Improvisatietools voor Global dancers | tickets
11.00-13.00 uur | Jessica Achten | Ademhaling en aanwezigheid | tickets
13.30-15.30 | Indu Panday | Expressie in de Indiase dans | tickets
13.30-15.30 uur | Batikdans | Rahmida Dewi Patmawati | tickets

Zondag 6 november
11.00-13.00 uur | Afra Ernst | Van Woorden tot Verwoording | tickets
13.30-15.30 uur | Rutkay Özpinar | Vertrouwen op je essentie | tickets
13.30-15.30 uur | Oekraïense volksdans | Oksana Siri en/of Vladislav Bondar | tickets

Za 5 & zo 6 nov | Dansfilms in het Ketelhuis | Bazar en DansDroomBoom in het Diepe | doorlopend

Meer informatie: www.globaldancefestival.nl


Workshopinhoud en docenten 

Vrijdag 4 november

18.30-19.45 uur | Usha Kanagasabai | Introductieworkshop Indiase dans door Kalpanarts | €9,- | Gratis op vertoon van entreekaartje voorstelling True Life
Leer en dans een fragment uit de nieuwste voorstelling van Kalpanarts: True Life!
Zou je meer over Indiase klassieke dans willen weten en leren? Wil je kennis maken met de unieke danstaal van Kalpanarts? Tijdens deze workshop introduceert een professionele danser van Kalpanarts enkele basis elementen van de meest bekende Indiase klassieke dansvorm Bharatanatyam. Handgebaren, expressie met de ogen en ritmisch voetenwerk zijn elementen waar Indiase klassieke dansstijlen bekend om staan. Daarnaast leer je enkele dansfrases uit de gloednieuwe voorstelling True Life! Iedereen is welkom! (volwassenen en jongeren ouder dan 12 jaar). Draag gemakkelijke kleding, met blote voeten. Als je na de workshop naar de voorstelling gaat, heb je tijd om op te frissen en iets te drinken/eten.
Usha Kanagasabai heeft van alle performers het langst met Kalpana gewerkt. Zij begon op jonge leeftijd met haar Bharatanatyam opleiding in Nederland en studeerde daarna door in India. Naast dans heeft zij zich toen ook verdiept in de ritmische aspecten van Indiase dans en muziek. Usha heeft naast het dansen ook veel ervaring met lesgeven. Zij danste in veel producties van Kalpana gestaan waaronder Simeon. Daarnaast was zij assistent choreografie voor de productie Nadhi (2018). 

Zaterdag 5 november

11.00-13.00 uur | Indu Panday | Improvisatietools voor Global dancers
Indu Panday is klassiek geschoold in de Bharata Natyam en de Kathak en danste in vele vernieuwende (inter)nationale producties, waaronder werk van Seeta Patel en het duo Hari en Chethana. Zij is 1 van de vaste dansers bij Kalpanarts. In de workshop ga je aan de slag om vanuit het dansvocabulaire van jouw eigen dansstijl tot nieuwe bewegingen te komen. Indu deelt in deze workshop graag de visie van Kalpanarts. De workshop is voor gevorderde dansers van alle Global stijlen. https://www.indupanday.com

11.00-13.00 uur | Jessica Achten | Ademhaling en aanwezigheid
Jessica Achten danst niet alleen modern óf flamenco, juist de combinatie van beide is wat haar een sterke en unieke danseres maakt. In deze workshop gaan we werken vanuit de basisprincipes van zowel flamenco als moderne dans en laten deze in elkaar overvloeien. Hoe laten verschillende dansstijlen zich meevoeren door ademhaling, tot een punt waar er alleen nog beweging is? Een flow van lucht die het lichaam binnengaat en ook weer verlaat. Dit laten we samen komen met kenmerken uit de moderne dans, zoals; zwaartekracht, ademhaling, dynamiek, (ont)spanning, vloeiende en organische bewegingen. Adem diep in en laat je inspireren… https://www.flamencoencuentros.com

13.30-15.30 | Indu Panday | Expressie in de Indiase dans
Indu Panday is diep geworteld in 2 verschillende Klassieke Indiase danstradities, Kathak en Bharata Natyam. Beide Indiase dansstijlen kennen naast pure aspecten ook een verhalende vorm. Het vertellen van een verhaal doet de Indiase danser middels handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. In deze workshop kom je meer te weten over deze handgebaren (mudra’s) en expressie (abhinaya) en ga je zelf samen met Indu hiermee aan de slag. Je leert stukje van de expressie uit de Indiase dans in de vorm van een gebed (shlokam). De workshop is toegankelijk voor alle niveaus en stijlen. https://www.indupanday.com

13.30-15.30 uur | Batikdans | Rahmida Dewi Patmawati
Rahmida Dewi Patmawati is een zeer begaafd danser en choreografe in de Javaanse danswereld. Vanuit haar eigen dansinitiatief: Madaloka danst, verspreid zij de Indonesische danskunst in Nederland. Speciaal voor het Global Dance Festival geeft zij in deze workshop les in haar eigen Javaanse dans creatie: Batik Dans. De spirituele achtergrond hiervan: Batikken is een ingewikkeld proces in vele kleine stapjes, daar heb je geduld en concentratie voor nodig voor een mooi resultaat. Ga je te snel of onvoorzichtig te werk, dan ontstaan er barsten in de was en ongeregeldheden op het batikdoek, … net zoals het leven zelf. Deze workshop is voor Global Dans liefhebbers, van boven de 16 en alleen open voor vrouwen. http://www.indonesischedans.nl

13.30-15.30 uur | Rutkay Özpinar | Vertrouwen op je essentie
In de workshop ligt de focus op lichaamsbewustzijn en het articuleren van bewegingen om uit te komen bij je (kwetsbare) ziel, door vertrouwen op te bouwen in jezelf en anderen. Rutkay Özpinar heeft een brede dansachtergrond in hiphop, breakdance, Turkse volksdans, klassiek ballet en moderne dans. In zijn carrière heeft hij bijzondere ontwikkelingen doorgemaakt die hem bij zijn eigen danstaal brengen. Zijn route begint bij Bertha Huls via Boys Action bij ArteZ (Arnhem) en later volgt hij de dansopleiding bij Codarts (Rotterdam) en maakt hij deel uit van de eerste lichting van De Dutch Junior Dance Division in Den Haag. In 2014 startte hij, op 23 jarige leeftijd, als jongste choreograaf van Nederland bij Korzo. Voor zijn werk Grip (2015) won hij de BNG Bank Dansprijs en werd hij genomineerd voor de eerste editie Haagse Piket Kunstprijzen. https://korzo.nl/nl/makershuis/makers/rutkay-ozpinar/

Zondag 6 november

11.00-13.00 uur | Afra Ernst | Van Woorden tot Verwoording
Afra Ernst werd geboren in Jakarta en danste bij verschillende (inter)nationale dansgezelschappen, met een eigen stijl waarin je altijd haar Indonesische roots terugvoelt. Ze heeft een voorkeur voor minimalisme in het leven en oog voor details. Via woorden en hun betekenis neemt ze je mee naar wat voor jou belangrijk is en hoe je met je eigen bewegingstaal tot verwoording komt.Afra Ernst stuurde af in 2012 als Theater dans uitvoerend aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten. In 2020 won Afra de Vakjury en de Wijkjury prijs met haar voorstelling “Een Ode aan…” Gemaakt in samenwerking met Cafe Theater Festival (Utrecht). Afgelopen jaar is Afra het onderzoek gestart hoe religie een plaats heeft in haar werk. Afra is zelf islamitisch, opgevoed in een omgeving rijk aan verschillende religies. Haar doelstelling is om middels dans haar verhaar naar buiten te brengen en te delen, met elkaar. Het is de samenkomst, de ontmoeting, waar Afra haar kracht uit haalt. www.rumah-afra.com (under construction)

13.30-15.30 uur | Rutkay Özpinar | Vertrouwen op je essentie
In de workshop ligt de focus op lichaamsbewustzijn en het articuleren van bewegingen om uit te komen bij je (kwetsbare) ziel, door vertrouwen op te bouwen in jezelf en anderen.
Rutkay Özpinar heeft een brede dansachtergrond in hiphop, breakdance, Turkse volksdans, klassiek ballet en moderne dans. In zijn carrière heeft hij bijzondere ontwikkelingen doorgemaakt die hem bij zijn eigen danstaal brengen. Zijn route begint bij Bertha Huls via Boys Action bij ArteZ (Arnhem) en later volgt hij de dansopleiding bij Codarts (Rotterdam) en maakt hij deel uit van de eerste lichting van De Dutch Junior Dance Division in Den Haag. In 2014 startte hij, op 23 jarige leeftijd, als jongste choreograaf van Nederland bij Korzo. Voor zijn werk Grip (2015) won hij de BNG Bank Dansprijs en werd hij genomineerd voor de eerste editie Haagse Piket Kunstprijzen. https://korzo.nl/nl/makershuis/makers/rutkay-ozpinar/

13.30-15.30 uur | Oekraïense volksdans | Oksana Siri en/of Vladislav Bondar
Oekraïense volksdansen zijn rijk gevarieerd in types, genres, bewegingen, technische elementen, elegantie en lichtheid, kracht en diversiteit in danselementen, zowel voor solisten als (grote) groepen. Iedere regio (25) heeft haar eigen soort bewegingen. In de workshop maak je kennis met een aantal basisbewegingen en dans je aan het eind van de workshop samen een of misschien zelfs meerdere volksdansen.
Vladyslav Bondar is solist van het ‘Kyiv Municipal Academic Theater of Opera and Ballet for Children and Youth. Hij toerde in Oekraïne en Europa met bekende gezelschappen en was gast in internationale projecten. Hij is Winnaar van de internationale competitie ‘Dance Virtuosos for the Cup of Chapkis’ voor zijn virtuose Oekraïense volksdanstechniek! Oksana Sira is eveneen solist van het ‘Ukrainian National Academic Theater of Opera and Ballet’. Zij trad op met grote dansers en deed mee aan diverse internationale balletfestivals.

Scroll naar boven